Spela Boule med utsikt över Mälaren

I anslutning till minigolfen finns också en nyanlagd boule bana.
Det kostar endast 100kr/tim att använda den – och då kan ju vara flera st att dela på det.

ett mycket trevligt sällskapsspel speciellt uppskattat av de lite mer erfarna seniorerna.

Mycket vanligt på kontinenten där man i Frankrike, Italien, Spanien lite här och där ser – mest manliga boulespelare.

Om du spelar boule får du också lära dig lite nya spännande och coola ord som carreau, casquette, elfenbenare, kloss, lille och fanny.
I Frankrike kalls det pétanque och i Italien boccia som dock är ett närbesläktat spel men där man spelar med färgade kulor..
Boule enligt Wikipedia
boccia enligt Wikipedia
pétangue enligt Wikipedia

Ett parti boule börjar med att man skakar hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det lag som vinner lottningen ritar en ring som är maximalt 50 centimeter och minst 35 centimeter i diameter, ställer sig i den och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter (gäller vuxna spelare). Sedan kastar laget ett klot mot lillen. Därefter kan det andra laget välja mellan att skjuta bort klotet om det ligger nära eller att kasta ett klot som hamnar närmare än motståndarens klot. När lagen har kastat varsitt klot bedömer man vilket som ligger närmast lillen. Det lag som ligger längst ifrån får då kasta ett klot igen. En ny jämförelse görs. Så fortsätter det tills att ena laget har kastat det antal klot det disponerar. Därefter kastar det andra laget sina resterande klot. När alla klot är kastade får det lag poäng för alla klot som ligger närmare lillen än motståndarens närmaste klot. Match spelas i regel tills det ena laget uppnår 13 poäng.

Taktiken inom boule handlar ytterst om att använda sitt klot på ett optimalt sätt, utifrån spelarnas förmåga och spelets situation. Duktiga spelare på elitnivå skjuter ofta, då deras träffprocent är hög. Ett bra skott kan innebära att man både lägger och skjuter samtidigt, det vill säga att man får en fullständigt elastisk stöt och byter plats med det liggande klotet, en så kallad carreau. För sämre spelare lönar det sig ofta bättre att placera ett klot framför lillen, så att det ligger i vägen för motståndaren, än att skjuta och missa. Ett viktigt inslag i boulespelet är – enligt vissa spelare – att ”spela snålt”. De menar då att det kan vara bättre att förlora en poäng än försöka vinna flera poäng.

Liten ordlista

  • Lägg – kast i syfte att placera klotet på ett speciellt ställe på banan
  • Plomb – ett lägg med mycket hög båge
  • Skott – kast i syfte att knuffa undan klot eller lille
  • Rullskott – kast som gör att klotet rullar en stor del av sin färdväg
  • Rasp – skott som tar i marken ett stycke innan det träffar motståndarens klot
  • Carreau – en spelare kastar och träffar med sitt klot, så att det byter plats med motståndarens klot
  • Casquette – en spelare kastar och träffar med sitt klot ”på järnet” men bågen är lite för lång så motståndarens klot stannar kvar och det egna fortsätter.
  • Paket – när ett lag tar lika många poäng som det antal klot laget disponerar, dvs 3 vid singel och 6 vid dubbel/trippel
  • Elfenbenare – när det ena laget lyckas skjuta bort varje klot som motståndaren lägger in och därmed lyckas få hem ”ett paket”.
  • Kloss – när ett klot ligger an mot lillen
  • Lille – målkula (av trä) som man strävar att komma närmast
  • Fanny – vinna match med 13-0 (snarare att förlora en match med 0-13!)

   

Miniboule